Een flexibele NAS met Ansible-NAS op Ubuntu Server

In het januarinummer van PCM schreef ik een artikel over Ansible-NAS, een Ansible-configuratie die van een Ubuntu-server een NAS (network-attached storage) en thuisserver maakt. Ondertussen is het ook op de website van PCM te lezen: Ansible-NAS installeren op Ubuntu Server. De intro:

Wil je een flexibele nas, dan leent Ubuntu Server zich daar goed voor. Ook omdat je met Docker eenvoudig allerlei extra diensten kunt draaien. Ansible-NAS maakt zowel het bestanden delen als extra diensten draaien op Ubuntu Server extra eenvoudig, inclusief dashboard. Hoe je Ansible-NAS installeren kunt op je Ubuntu Server, lees je hier.

Ik heb jarenlang FreeNAS gebruikt als besturingssysteem voor mijn NAS. Ik vertrouw mijn data aan geen enkel bestandssysteem toe behalve ZFS, en FreeNAS was voor mij de logische keuze omdat ik op mijn desktopmachine FreeBSD draai.

Maar met FreeNAS maakte ik enkele problematische upgrades mee waardoor ik vorig jaar naar een alternatief zocht. Dat vond ik in Ansible-NAS, een project van David Stephens die exact hetzelfde meemaakte als ik. Een ander voordeel van Ansible-NAS is dat je het volledig op de opdrachtregel configureert, met Ansible. Ik was nooit een voorstander van de focus die FreeNAS legt op de webinterface.