Turris MOX, de modulaire opensourcerouter

Voor PCM heb ik een tijdje geleden de Turris MOX aan de tand gevoeld. Mijn bevindingen lees je in het artikel Turris MOX review - Modulaire opensource-router. De intro:

Als je een normale router koopt, zit je vast aan de specificaties. De Turris MOX is anders: je koopt een of meerdere modules, die je aan elkaar klikt om van het apparaat te maken wat je wilt: een router, switch, draadloos toegangspunt, server of welk ander netwerkapparaat dan ook. Ook achteraf kun je nog extra modules toevoegen. Hoe dat bevalt, lees je in deze Turris MOX review.

De Turris MOX, een modulaire opensourcerouter

Ik keek al lange tijd uit naar dit apparaat en ik wilde het heel graag testen. Ik ging er al van uit dat ik na mijn test de Turris MOX zou kopen voor mijn thuisnetwerk. Dat heb ik niet gedaan, hoe graag ik het ook wilde. Ik vond de installatie van de Turris MOX té omslachtig, de Wi-Fi-antennes in de behuizing wegwerken té precair, de software nog wat te buggy en uiteindelijk betaal je toch veel voor de flexibiliteit die het apparaat je biedt.

Maar het concept vind ik nog altijd geweldig. Er zouden meer van deze oplossingen moeten zijn. Een thuisnetwerk evolueert, je vereisten kunnen op enkele jaren snel veranderen, en als je dan gewoon eenvoudig een Wi-Fi-adapter kunt vervangen of ethernetpoorten of een modem voor het mobiele netwerk kunt toevoegen, is dat een veel duurzamer oplossing dan een nieuw apparaat te moeten kopen.

Ik hoop dus dat dit concept van een modulaire opensourcerouter aanslaat en nog verfijnd wordt. Hopelijk ben ik na de volgende test wél tevreden genoeg om er zelf een aan te schaffen.