Veilig thuiswerken met Linux Magazine

Linux Magazine 3 jaargang 21, over thuiswerken

Linux Magazine 3 is nu te koop, met als thema thuiswerken. Als privacy-activist heb ik mijn bijdrage aan het thema geleverd met twee artikels die opensourcetoepassingen met end-to-end encryptie bespreken:

Veilig videobellen met opensourcesoftware

Ik testte Jitsi Meet, Jami en Nextcloud Talk en vergeleek ze als oplossingen om te videobellen, met speciale aandacht voor beveiliging en end-to-end encryptie. Mijn conclusie: Jitsi biedt allround de meeste mogelijkheden, Jami is ideaal als je volledig peer-to-peer wilt werken en Nextcloud Talk is vooral interessant door zijn naadloze integratie met de andere componenten van Nextcloud.

Cryptpad: samen documenten bewerken zonder pottenkijkers

Ik testte Cryptpad, een opensource realtime collaborative editor voor het web. Je kunt hiermee dus samen met anderen aan teksten werken, maar uniek is dat dit end-to-end encryptie gebruikt. Daardoor kan zelfs de server waarop Cryptpad draait je data niet inzien: alle encryptie gebeurt client-side in de webbrowser van de gebruikers.

En uiteraard staan in dit nummer ook mijn vaste rubrieken: de geek pages, de /rant waarin ik oproep om bij te dragen aan open datasets voor spraaktechnologie zoals Mozilla's Common Voice, Focus op veiligheid en experttips.